1 kg mäsa z muflóna (najlepšie plece, krk alebo stehno)
2 cibule
1 čerstvý fenikel
4 ČL mletého maku
1 ČL korenia ZVERINA
1 ČL TYMIÁNU
4 väčšie šampióny
kúsok slaniny
2 dcl suchého červeného vína
1 menšia plechovka paradajkového pretlaku
1 detský perník s akoukoľvek príchuťou
soľ
1Mäso zbavte blán, fenikel a cibuľu očistite. Zeleninu a šampióny nakrájajte na kolieska, mäso na menšie prúžky a perník a slaninu na kocky.
2V hrnci na horúcej masti prudko opečte mäso a odložte si ho bokom. Do hrnca pridajte opäť kúsok masti a orestujte na ňom slaninu, potom cibuľu, šampióny a fenikel dozlata.
3Do hrnca so šampiónmi a zeleninou pridajte mäso, prilejte červené víno, pridajte soľ, korenie, pretlak, mak a nechajte víno odpariť. Potom dolejte trochu vody alebo vývaru a pomaly duste mäso do mäkka. V priebehu varenia vodu alebo vývar stále dolievajte. Hladina omáčky by mala byť maximálne 2 cm nad mäsom na začiatku varenia a v priebehu varenia cca 1 cm.
4Keď je mäso mäkké, pridajte nakrájaný perník a tým ragú zahustíte.Varte ešte asi 10 minút a potom vypnite, prípadne dorieďte vodou do požadovanej gulášovej konzistencie.
Ragú podávajte s plackami, nokami alebo chlebom.
Muflonie mäso je pre mnohých absolútne neznáme. Je veľmi zdravé, chutné a trochu sa podobá jahňaciemu mäsu. Nebojte sa a vyskúšajte. V tomto recepte je samozrejme výmena mäsa za akýkoľvek iný druh zveriny možná.
Ragú je starý francúzsky pomaly varený pokrm z mäsa, zeleniny a ovocia s výraznou chuťou korenia. Celkom málo pripravované jedlo, ale pri dobrej úprave je francúzsky "ragout" skvelým gurmánskym zážitkom. Vyskúšajte zverinu upraviť trochu inak než guláš a budete nadšení.
Dobrú chuť! Davídek
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.