1 kg jelenieho stehna alebo jelenieho krku
4 väčšie cibule
1 väčšia mrkva
2 lyžice plnotučnej horčice
2 citróny
1 dcl bieleho vína
kúsok slaniny
250 ml šľahačkovej
500 ml kyslej smotany
1 lyžička zmesi Zverina
1 lyžica zmesi Sviečková & Na smotane
soľ
cukor na dochutenie
Deň prvý:
1Mäso očistite od blán, posoľte, votrite doňho korenie Zverina, a dajte do pekáča.
2Cibuľu nakrájajte nahrubo, nasypte ju na mäso, zalejte bielym vínom, priklopte vrchnákom, a dajte do chladu.
Deň druhý:
3Mäso vytiahnite z nálevu. Na horúcej panvici mäso prudko zatiahnite zo všetkých strán a vložte späť do pekáča.
4Slaninu nakrájajte na kocky a opražte ju v hrnci. Pridajte cibuľu s mrkvou, horčicou, korením Sviečková & Na smotane a na štvrtiny nakrájaný citrón. Prilejte 200 ml vody a priveďte k varu.
5Všetko nalejte na mäso v pekáči, prikryte vrchnákom a dajte na 90 minút do vyhriatej rúry na teplotu 180 stupňov.
6Keď je mäso mäkké vytiahnite ho z rúry a dajte odpočinúť. Zeleninu prelejte späť do hrnca a citrón z neho vytiahnite.
7Pridajte obe smotany a všetko do hladka rozmixujte tyčovým mixérom.
8Dochuťte soľou, citrónovou šťavou prípadne doslaďte cukrom a nechajte 15 minút odpočinúť.
9Mäso nakrájajte na tenké plátky, dajte na tanier, a podávajte s omáčkou a žemľovými alebo karlovarskými knedličkami.
Toto jedlo vyzerá zložito, ale rozhodne ním nie je. Uvarte si tento recept rovnako, ale aj v obmenách s iným druhom mäsa a určite si ho zamilujete (králik, hovädzie stehno, srdce).
Pravá česká klasika, ktorú si pamätáte od vašich babičiek. Dobrú chuť.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.