Recepty

Jednoduchý toastový chleba

Jednoduchý toastový chléb

počet osôb
6

čas prípravy
25 min. príprava
14 hod. kysnutie
45 min. pečenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Pečivo

Potrebujeme

190 g kyslej smotany min. 18 %
190 g vody nebo mlieka (môže dohnať percentá tuku u smotany s nižším obsahom tuku)
23 g cukru alebo medu
375 g múky (hladká napól s polohrubou)
1 vajíčko
13 g soli
½ lyžičky sušeného droždia alebo 2 g čerstvého

Postup prípravy

1Rozmiešajte tekutiny s čerstvým droždím a cukrom či medom (sušené droždie stačí trochu premiešať s múkou). Prisypte alebo ešte lepšie preosejte do misy múku, soľ a premiešajte tak, aby nič v mise nezostalo suché (hrozia budúce hrudky!).

2A to stačí... žiadne hnetenie sa nekoná. Nasleduje čakanie 10 - 12 hodín, kedy cesto nechajte prikryté vykysnúť v pokojovej teplote.

3Vykysnuté cesto vyklopte na veľmi dobre pomúkovaný val a vytvarujte bochník, ktorý vložte do maslom dôkladne vymazané formy.

4Vo forme nechajte kysnúť, pokiaľ cesto nezačne nakukovať cez okraj – tak 1-2 cm nad (asi 2 - 3 hodiny). Toto vykukovanie značí čas rozpaľovať rúru na 250°C. Na dno rúry vylejte asi 2 dcl vody.

5Chleba pečte, po 10 minútach stiahnite teplotu na 220°C, a po ďalších 10 minútach na 200°C. Dohromady pečte cca 45 minút, potom vyklopte a nechajte vychladnúť. 

Skladujte v čistej suchej utierke, ktorú najneskôr po dvoch dňoch vymeňte za novú.

Dobrú chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet


Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie