190 g kyslej smotany min. 18 %
190 g vody nebo mlieka (môže dohnať percentá tuku u smotany s nižším obsahom tuku)
23 g cukru alebo medu
375 g múky (hladká napól s polohrubou)
1 vajíčko
13 g soli
½ lyžičky sušeného droždia alebo 2 g čerstvého
1Rozmiešajte tekutiny s čerstvým droždím a cukrom či medom (sušené droždie stačí trochu premiešať s múkou). Prisypte alebo ešte lepšie preosejte do misy múku, soľ a premiešajte tak, aby nič v mise nezostalo suché (hrozia budúce hrudky!).
2A to stačí... žiadne hnetenie sa nekoná. Nasleduje čakanie 10 - 12 hodín, kedy cesto nechajte prikryté vykysnúť v pokojovej teplote.
3Vykysnuté cesto vyklopte na veľmi dobre pomúkovaný val a vytvarujte bochník, ktorý vložte do maslom dôkladne vymazané formy.
4Vo forme nechajte kysnúť, pokiaľ cesto nezačne nakukovať cez okraj – tak 1-2 cm nad (asi 2 - 3 hodiny). Toto vykukovanie značí čas rozpaľovať rúru na 250°C. Na dno rúry vylejte asi 2 dcl vody.
5Chleba pečte, po 10 minútach stiahnite teplotu na 220°C, a po ďalších 10 minútach na 200°C. Dohromady pečte cca 45 minút, potom vyklopte a nechajte vychladnúť.
Skladujte v čistej suchej utierke, ktorú najneskôr po dvoch dňoch vymeňte za novú.
Dobrú chuť :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.