Recepty

Jablkový koláč s pekanovými orechami

Jablečný koláč s pekanovými ořechy

počet osôb
8

čas prípravy
50 min. príprava
30 min. pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Dezerty

Potrebujeme

Na krehké cesto:
300 g hladkej múky
220 g studeného masla
1 lyžica cukru
1 lyžička soli

Na náplň:
1 kg jabĺk
2 lyžičky Korenia do múčnikov
100 g pekanových orechov (zhruba)

Na karamel:
150 g krupicového cukru a 150 g smotany na šľahanie


Korenie do múčnikov nakúpite tu

Postup prípravy

1Pripravte si pohár naozaj studenej vody. Dajte do nej pár kociek ľadu alebo ju vychlaďte v chladničke. Do misy dajte múku, cukor a soľ. Nakrájajte maslo na malé kocky a vložte do misy. 

2Nožom krájajte kúsky masla v mise, kým sa z neho nestanú malé kúsky s veľkosťou hrášku. 

3Nalejte do cesta približne 100 ml studenej vody a vareškou alebo stierkou spojte cesto dohromady. Keď bude cesto držať pohromade, trochu ho premieste rukami a spojte do jednej gule. Cesto ale mieste len chvíľu, dávajte si pozor, aby ste ho nepremiesili. 

4Cesto dajte minimálne na hodinu do chladničky. Formu na koláč vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. 

5Cesto rozvaľkajte na tenký plát a preneste ho na formu. Pritlačte ho prstami rovnomerne po celej jeho ploche a okrajoch. Vidličkou popichajte cesto na dne formy. Na okrajoch nemusíte. Na cesto dajte papier na pečenie a nasypte naň hrach alebo iné strukoviny. Cesto tak pri pečení nebude stúpať. 

6Pečte zhruba na 190°C cca 30 minút. Koláč musí mať zlatistú farbu. Vyskúšajte špáradlom, či je koláč hotový. 

7Olúpte jablká, zbavte ich jadrincov a nastrúhajte na jemnom strúhadle. 

8Nastrúhané jablká dajte do plátna alebo čistej utierky a vytlačte z nich šťavu do inej nádoby. 

9Jablká dajte do hrnca, nasypte korenie a nechajte variť. Postupne miešajte, kým sa jablká nerozvaria a nevznikne z nich hmota podobná hustej výžive. Pokiaľ bude zmes príliš hustá a bude mať tendenciu sa pripaľovať, prilievajte šťavu z jabĺk. 

10Do upečeného koláča rozotrite jablkovú hmotu. 

11Pripravte karamel. Najprv si ohrejte smotanu. Rozohrejte panvicu a nasypte na ňu rovnomerne cukor. Keď začne na okrajoch hnednúť, začnite rýchlo miešať a neprestávajte, kým cukor úplne neskaramelizuje. Keď vám vznikne karamel, nalejte veľmi opatrne ohriatu smotanu. Rýchlo miešajte, kým sa zmes nespojí, odstavte z pece a vymiešajte do hladka.

12Karamel nalejte na koláč a rozotrite. Na povrch koláča poukladajte pekanové orechy, pekne sa prilepia na karamel.

Môžete podávať. Dobrú chuť. 


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Korenie do múčnikov

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie