Recepty

Jablková torta so škoricovým krémom a slaným karamelom

Jablečný dort se skořicovým krémem a slaným karamelem

počet osôb
12

čas prípravy
180 min. príprava
60 min. pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Dorty

Potrebujeme

Jablkové pyré:
4 jablká
300 ml vody

Jablkový kompót:
3 jablká
200 ml vody
30 g cukru
2 kúsky celej škorice
5 klinčekov

Cesto:
100 g masla izbovej teploty
3 vajcia
160 g trstinového cukru
220 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
300 g jablkového pyré

Krém:
250 g krémového syra (Lučina, Philadelphia …)
250 g mascarpone
1 lyžica cukru múčka
2 lyžičky škorice
½ lyžička kardamómu

Karamel:
100 g kryštálového cukru
25 ml vody
40 g masla
70 ml smotany na šľahanie
1/2 lyžičky soli
1 plátok želatíny

Škorica celá nakúpite tu
Klinček celý nakúpite tu
Škorica mletá nakúpite tu
Kardamóm mletý nakúpite tu

Postup prípravy

1Jablká na pyré nakrájajte na štvrtiny, odstráňte jadierka a vložte do hrnca s vodou. Varte domäkka, následne zlejte vodu a jablká rozmixujte na hladké pyré. Nechajte vychladnúť. 

2Jablká na kompót rozkrojte na polovice, odstráňte jadrovník a vložte do hrnca spolu s vodou, cukrom a korením. Varte domäkka, následne aj s nálevom prelejte do misky a nechajte cez noc vychladnúť v chladničke. Na druhý deň jablká preceďte a nakrájajte na tenké plátky. 

3Korpus bude taktiež lepšie pripraviť si deň vopred, aby poriadne vychladol. Maslo vyšľahajte s cukrom do peny a následne postupne primiešavajte jednotlivé vajcia, kým zmes nenadobudne nadýchanú konzistenciu. V miske zmiešajte hladkú múku s práškom do pečiva a celú zmes preosejte cez sitko do vaječnej zmesi. Pridajte jablkové pyré a premiešajte. Rúru zohrejte na teplotu 160°C a cesto vylejte do formy s priemerom 15-20 cm (dno a boky formy vyložte papierom na pečenie). Pečte asi hodinu (alebo dovtedy, kým špáradlo zabodnuté do cesta nebude po vytiahnutí suché a čisté). Nechajte vychladnúť a rozrežte korpus na 3 časti. 

4Ingrediencie na krém spolu vyšľahajte dohladka.

5Cukor na karamel dajte spolu s vodou do hrnca a varte, kým nevytvoríte karamel. Trvá to cca 5-10 minút. Smotanu so soľou priveďte do varu. Plátok želatíny namočte do studenej vody. Vo chvíli, keď sa karamel zafarbí do tmavo zlata, pridajte maslo nakrájané na malé kúsky a rozmiešajte. Následne malým pramienkom opatrne prilievajte smotanu do karamelu. Odstavte a karamel preceďte cez jemné sitko, potom pridajte želatínu a nechajte ju rozpustiť. Premiestnite do misky a asi na hodinu a pol dajte vychladiť do chladničky. 

6Medzi jednotlivé rozkrojené časti korpusu rozotrite krém (rozdeľte si množstvo na tretiny) a poukladajte plátky jabĺk. Finálnu tortu potrite jemne krémom a polejte karamelovou polevou. Nechajte stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc. 

Dobrú chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Škorica celá
Všetky recepty s korením Klinček celý
Všetky recepty s korením Škorica mletá
Všetky recepty s korením Kardamóm mletý

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie