Cesto:
300 g hladkej múky
100 g práškového cukru
200 g zmäknuého masla
2 vajcia
kôra z polovice citrónu alebo 1 lyžička sušenej citrónovej kôry mletej
1 balíček vanilkového cukru
Náplň:
4 väčšie sladké hrušky
pol lyžičky mletého kardamónu
1 lyžica krupicového cukru
1Do misy preosejte múku a práškový cukor. Pridajte zmäknuté maslo, žĺtky, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Vypracujte hladké cesto. Podľa potreby môžete ešte pridať múku, aby sa cesto príliš nelepilo.
2Cesto nechajte odpočinúť najmenej 30 minút v chladničke.
3Rozohrejte rúru na 180 stupňov.
4Olúpte hrušky a nakrájajte ich na mesiačiky cca pol cm široké.
5Dve tretiny cesta rozvaľkajte a dajte do vymastenej formy na koláč. Cesto vytvarujte a mierne utlačte do formy.
6Do koláča naukladajte hrušky tak, aby sa čiastočne prekrývali. Posypte ich cukrom a kardamónom.
7Zbytok cesta vyvaľkajte a vykrojte z neho vykrajovatkami ozdoby. Tie naukladajte po okraji koláča.
8Koláč pečte na 180 stupňov zhruba 20 minút - až kým nieje do zlata upečený.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.