Recepty

Hovädzí bourguignon

 Hovězí bourguignon

počet osôb
5

čas prípravy
1 min. príprava
3 hod. Varenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Hovězí

Potrebujeme

3 lyžice rastlinného oleja
150 g slaniny
1 mrkva
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
3 lyžice hladkej múky
1,5 kg dobrého hovädzieho zadného
2 lyžice paradajkového pretlaku
750 ml silného suchého červeného vína
300 ml hovädzieho vývaru
1 bobkový list
2 lyžičky tymiánu
30 g masla
soľ, čierne korenie

Bobkový list celý nakúpite tu
Tymian nakúpite tu
Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
Korenie troch farieb nakúpite tu

Postup prípravy

1Slaninu nakrájajte na malé kocky. Mrkvu a cesnak očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Cibuľu olúpte a nakrájajte na drobno. Mäso si nakrájajte na väčšie kocky.

2V rozpálenom liatinovom hrnci na oleji osmahnite slaninku. Keď bude pekne opečená, pridajte cibuľu, ktorú necháte upiecť do sklovita. Potom pridajte mrkvu a osmahnite. V poslednej fáze pridajte na minútku cesnak. Všetko potom z hrnca vyberte do misky.

3Kocky mäsa obaľte v hladkej múke zmiešané s čiernym korením, bude to slúžiť ako jediné zahustenie, tak si dajte záležať. Kocku po kocke potom pečte v hrnci na oleji, zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo a múka zozlatla. Musíte to robiť postupne, pretože keby sa robilo mäso celé dohromady, skôr by sa dusilo a to my nechceme.

4Keď máte všetko mäso opečené, vráťte do hrnca späť mäso aj zeleninu. Pridajte pretlak, korenie, zalejte vínom a vývarom (pokiaľ nemáte dostatočne veľký hrniec, dá sa vývar prilievať postupne behom varenia), osoľte a premiešajte. Zakryjte prikrývkou a dajte do vyhriatej rúry na 160 °C. Pečte minimálne 2,5 hodiny, kľudne aj dlhšie, mäso sa musí úplne rozpadať.

5Po "upečení" vyberte bobkový list, pridajte maslo, ktoré omáčku krásne zjemní a trošičku ešte zahustí a môžete servírovať.

PS.: Môžete ešte pridať na masle osmahnuté šampióny a šalotky, to všetko v celku orestované do chrumkava, na 20 minút pridané do hrnca a pečené spolu so zbytkom. Podávať sa môže s pučenými alebo gratinovanými zemiakmi či len tak s pečivom. 

Dobrú chuť! Stojí to za to. :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Bobkový list celý
Všetky recepty s korením Tymian
Všetky recepty s korením Farebné korenie do mlynčekov
Všetky recepty s korením Korenie troch farieb

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie