Recepty

🇮🇹 Hríbové risotto s karamelovou šalotkou

 Houbové risotto s karamelovou šalotkou

počet osôb
2

čas prípravy
30 min. príprava

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Houbová jídla

Potrebujeme

180 g ryže na rizoto (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano)
100 ml dobrého suchého bieleho vína
500 ml zeleninového vývaru
50 g masla
80 g nastrúhaného parmezánu
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžica olivového oleja


150g čerstvých hríbov (zmes)
2 väčšia šalotky
2 lyžičky rozmarínu
čierne korenie, soľ
maslo a olej na smaženie

píniové oriešky na posypanie

Rozmarín drvený nakúpite tu
Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu

Postup prípravy

1Šalotku ošúpte a nakrájajte na drobno. Očistené hríby nakrájajte na tenké plátky.

2Rozpáľte si na sucho hrniec a vo chvíli, kedy je mierne rozpálený do neho nasypte neprepláchnutú ryžu (potrebuje škrob, vďaka ktorému je potom rizoto krásne krémové). 

3Do zahriatej ryže prilejte víno a premiešajte. Nechajte ho variť a postupne začnite vlievať variaci vývar. Ten pridávajte postupne, vždycky tak, aby bol vždy tesne nad úrovňou ryže. Až sa vyvarí, prilejte ďalší, a takto to opakujte, pokiaľ nebude ryža varená al dente (na skus mäkká, ale v stredu mierne chrumká). Trvá to asi 15 minút.

4Takto hotovú ryžu (mala by byť krásne krémová a nemala by plávať vo vývare) stiahnite zo sporáku, primiešajte do nej maslo, lyžicu olivového oleje, parmezán, citrónovou šťavu a soľ podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa ryža krásne so surovinami prepojila.

5Medzi tým, čo sa bude variť ryža na risotto, rozohrejte na panvici lyžicu masla a na ňom zkaramelizujte šalotku. Toho docielite tak, že šalotku dôkladne osolíte ihneď po pridaní na panvicu, tak pustí sladkú šťavu, v ktorej zkaramelizuje. Potom šalotku trochu opečte, do výšky milimetru až dvoch podlejte vodou a nechajte vypariť. Potom zase podlejte a nechajte vypariť. Takto opakujte kľudne aj 10x, pokiaľ šalotka nebude dokonale hnedá a sladká. Potom ju odložte bokom.

6Na inej panvici rozpáľte 2 lyžice masla a jednu lyžicu oleja na hríby. Tie chvíľu opekajte zo všetkých strán, potom zasypte rozmarínom, okoreňte, podľa chuti osoľte a opekajte pokiaľ nebudú mäkké.

7Teraz už všetko stačí len naservírovať na seba a pustiť sa do toho!

Dobrú chuť:))


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Rozmarín drvený
Všetky recepty s korením Farebné korenie do mlynčekov

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie