Recepty

Gravlax

 Gravlax

počet osôb
4

čas prípravy
15 min. príprava
1 - 3 dny Marinovanie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Ryby

Potrebujeme

1kg filetov kvalitného lososa s kožou
250g krupicového cukru
250g hrubej soli
1 lyžica kôpru alebo iné bylinky (fenikel, koriander, tymián)
1 lyžička mletého bieleho korenia

Horčicová omáčka:
2 lyžice horčice
1 lyžice medu
1/2 lyžice olivového oleja

potravinárska fólia

Na servírovanie:
chrumkavé pečivo, avokádo, pražený sezam, pistácie, limetka alebo citrón

Korenie biele mleté nakúpite tu
Kôpor nakúpite tu
Fenikel mletý nakúpite tu
Koriander mletý nakúpite tu
Sezam biely nakúpite tu
Sezam čierny nakúpite tu

Postup prípravy

1Zmiešajte si cukor so soľou, korením a kôprom.

2Lososa zbavte kože a pripravte si tak krásny čistý filet. Prípadné kosti vyberte pinzetou von. 

3Na kuchynskú linku si dajte potravinársku fóliu a rovnomerne ju posypte polvicou soľnej zmesi. Na tú položte lososa a zasypte opäť zmesou. Potom to všetko dôkladne zabaľte do fólie tak, aby nič nemohlo pretiecť. Takto zabaleného lososa dajte na 1 - 3 dni do chladničky. Po prvom dni bude losos marinovaný, ale stále mäkký a skôr surový. Ďalšie dni sa bude losos vďaka soli viac vysušovať, mäso bude pevnejšie a slanšie. Vyskúšajte sami, v akom štádiu marinovania chutí najviac vám.

4Lososa potom nafiletujte na tenké plátky a podávajte s dobrotami zo seznamu, poliaté horčicovou omáčkou, ktorú získate zmiešaním všetkých surovín na ňu. Stojí to za to!

Dobrú chuť.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Korenie biele mleté
Všetky recepty s korením Kôpor
Všetky recepty s korením Fenikel mletý
Všetky recepty s korením Koriander mletý
Všetky recepty s korením Sezam biely
Všetky recepty s korením Sezam čierny

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie