3 veľké zemiaky
1 a pol hrnčeka hladkej múky
1 lyžica masti
slanina
1/2 lyžičky PAPRIKY SLOVENSKEJ LAHÔDKOVEJ
1 kelímok sladkej smotany
1Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Dajte variť do vyššieho hrnca s väčším množstvom osolenej vody. Varte do mäkka.
2Keď sú zemiaky mäkké, odlejte z nich vodu, ale zemiaky musia ostať ponorené. Zvyšnú vodu si odložte bokom. Zemiaky posypte múkou a nechajte ešte 3 minúty variť na miernom plameni. Zemiaky popučte a keď je zmes príliš suchá dolievajte vodu zo zemiakov. Vyberte na pracovnú dosku vychladnúť. Cesto by malo byť husté a lepivé.
3Medzitým si nakrájajte slaninu na kocky a na masti upečte do zlata. Zmiernite plameň a nalejte smotanu. Nechajte ju prevariť a odstavte. Nakoniec nasypte Slovenskú lahôdkovú papriku.
4Džadky natrhajte na menšie kúsky a podávajte poliate pripravenou omáčkou.
Džadky sú spišskou regionálnou špecialitou. Dajú sa nazvať aj jedlom chudobných, pretože na ich prípravu potrebujete len zemiaky, múku a slaninu prípadne cibuľu. Najčastejšie sa pripravujú z cesta guličky alebo šúľance a tie sa podávajú so slaninou a kyslou smotanou. Je to jednoduché, rýchle a hlavne chutné jedlo. Náš recept je vylepšený, tak si skúste pripraviť džadky tak trochu inak.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.