Na piškótový korpus:
600 g vajec (cca 10 ks)
375 g krupicového cukru
75 g masla
255 g hladkej múky typu 00
110 g kakaa holandského typu
1,5 čl prášku do pečiva
1 vanilkový prášok
1/2 dcl griotky
1/2 dcl vody
Na krém:
400 g masla
400 g mascarpone
práškový cukor
2x vanilkový cukor (pridávame namiesto vanilkovej esencie)
griotku podľa chuti
Rebarborová omáčka s jahodami a kardamómom:
6 stoniek rebarbory
400g čerstvých jahôd
krupicový cukor podľa chuti
1Vajcia vyberte z chladničky a nechajte ich minimálne dve hodiny odpočívať pri izbovej teplote. Ideálne je nechať ich cez noc mimo chladničky. Rúru si zohrejte na 170 stupňov. Dve menšie formy potrite maslom a vyložte papierom na pečenie. Najskôr si vystrihnite koliesko v tvare vnútorného priemeru formy. Potom si vystrihnite 2 dlhé kusy, ktoré majú výšku minimálne ako forma a z jednej strany ich nastrihajte do hĺbky iba asi 1 cm. Následne vezmite tento papier, nastrihnutú stranu dajte smerom dole a nalepte na vnútornú stranu formy. Nastrihnuté časti vám dovolia s papierom lepšie pohybovať. Správne umiestený papier má nastrihnuté časti dookola na dne formy. Na takto pripravený bočný papier dajte koliesko, ktoré si ešte pre istotu zo spodnej strany potrite maslom, aby na dne dobre držalo.
2Maslo rozpustite v miske a nechajte vychladnúť. Vajcia spoločne s cukrom šľahajte cca 10 minút do hustej peny. Hmota musí byť vyšľahaná naozaj dôkladne, pretože to je základ úspechu. Správne vyšľahaná pena je úplne svetlá a takmer nesteká zo stierky. Hladkú múku zmiešajte v mise s kakaom a práškom do pečiva, a potom cez sitko preosejte do misy s už vyšľahanými vajíčkami. Stierkou zmes jemne podberajte, aby sa múka rovnomerne rozpustila a nemali ste v ceste hrudky. Keď budete mať zmes krásne homogénnu, prilejte maslo, vanilkový cukor a opäť zľahka stierkou premiešajte. Tento postup je pre dokonalý výsledok naozaj kľúčový.
3Takto pripravenú zmes nalejte do dvoch foriem (ja si to vždy radšej odvážim, aby bolo v každej forme rovnaké množstvo cesta) a dajte piecť cca na 45 minút. Nenechávajte ho však v rúre zbytočne dlho (viac, ako je nevyhnutné), aby sa piškótový korpus nevysušil. Či je korpus hotový spoznáte tak, že do stredu zapichnete špajľu, ktorá je po vytiahnutí čistá.
4Korpusy nechajte vychladnúť a pozdĺžne ich prerežte na polovicu. Následne ich jemne z oboch strán pokropte zmesou vody a griotky (rovnaké množstvo vody a griotky). Najlepšie je nechať korpusy odpočinúť do druhého dňa a až potom zdobiť krémom.
1Pozor, maslo aj mascarpone musia mať izbovú teplotu! Ideálne je, keď si ich vyberiete tri hodiny pred šľahaním. Maslo musí byť naozaj mäkké, aby vytvorilo perfektnú nadýchanú konzistenciu. Maslo šľahajte samotné asi 15 – 20 minút (buď ručným šľahačom alebo pomocou robota). Po uplynutí uvedeného času bude maslo krásne našľahané, svetlé a bude lahodne voňať.
2Po lyžiciach pridávajte mascarpone. Vždy počkajte, kým sa mascarpone nespojí s maslom a až potom pridajte ďalšiu lyžicu. Medzitým do krému kvapnite vanilkový extrakt. Nakoniec preosejte práškový cukor (množstvo podľa svojej chuti). Na dochutenie môžete použiť aj griotku. Všetko dôkladne premiešajte.
Rebarborová omáčka s jahodami a kardamómom
1Rebarboru očistite (odstráňte tenké žilky) a pokrájate na menšie kúsky, jahody nasekajte.
2V malom hrnci za občasného miešania asi 15 minút povarte jahody a rebarboru s cukrom. Keď sa ovocie rozvarí a šťava zhustne, dajte polevu schladiť, najlepšie cez noc.
3Vychladnutú polevu rozdeľte na tri časti.
Kompletizácia
1Korpus potrite krémom v cca 1 cm vrstve. Na okraje natretého korpusu naneste pomocou zdobiaceho vrecka krém, aby ste urobili hrádzu proti pretekaniu polevy, aby nemala možnosť vytiecť.
2Opatrne korpus potrite jednou časťou pripravenej rebarborovej polevy a opatrne priklopte ďalším korpusom. Takto postup opakujte, kým nepospájate všetky korpusy.
3Nakoniec tortu zahlaďte zvyšným krémom dookola a dajte stuhnúť do chladničky na 60 minút.
4Prichystajte si polevu podľa návodu na obale.
5Na jednej strane polevy si odstrihnite roh, aby vám vznikla malá dierka. Pomaly ju nanášajte po okrajoch torty tak, aby ste vytvorili "stekance". Zvyšnou polevou potrite vrch torty.
6Tortu dajte na 30 minút do chladničky, aby čokoláda stuhla.
7Dozdobte tortu podľa svojej fantázie. Stonky kvetín odporúčame obaliť v potravinárskej fólii, aby ste zabránili preniknutiu prípadných nežiadúcich látok. Kvety zapichujte do torty pomocou predpripravených dierok v čokoládovej poleve, ktoré ste si pripravili vopred pomocou špajlí. Pusinky, ovocie, makrónky, orechy či sušienky odporúčame pridávať pomocou nanesenia trochy krému, aby vám na torte dobre držali.
8Tortu odporúčame nechať minimálne 3 hodiny odležať v chladničke, aby sa spojili všetky chute.
Tip na krájanie torty: tortu krájajte nahriatým nožom, ktorý si najprv vložíte na chvíľku do veľkého pohára s vriacou vodou.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.