Recepty

🇺🇸 Donuty s malinovou glazúrou

 Donuty s malinovou glazurou

počet osôb
12

čas prípravy
120 min. príprava
90 min. kynutí
6 - 8 hod. zrání těsta

obtiažnosť
střední

druh jedla
Dezerty

Potrebujeme

Donuty:
340 ml mlieka
170 g krupicového cukru
15 g sušeného droždia
115 g masla
3 vajcia
1 lyžica vanilkového extraktu
665 g hladkej múky

potravinová fólia
500 ml rastlinného oleja na smaženie

Glazúra:
200 g mrazených malín
semienka z 1 vanilkového struku
50 ml vody
125 g múčkového cukru

lyofilizované maliny a pistácie na ozdobu

Vanilkový struk PREMIUM nakúpite tu
Vanilkový struk KLASIK nakúpite tu

Postup prípravy

1Vyberte maslo z chladničky aspoň 2 hodiny pred prípravou, aby dosiahlo izbovú teplotu.

2Zohrejte mlieko teplotu tela (cca 36°C), nesmie byť horúce! Do vlažného mlieka pridajte cukor, rozdrobte droždie a vymiešajte do hladnej zmesi. 

3V miske vyšľahajte maslo do svetlej peny. Pridajte do nej vanilku a vajcia, ktoré jedno po druhom opatrne zašľahajte do zmesi.

4Následne do masla pridajte mliečnu zmes a preosiatu múku. Vypracujte spoločne do hladného pružného cesta. Nezľaknite sa, ak bude trošku vláčnejšie. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste asi 60 minút kysnúť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť. 

5Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú dosku a v rukách ešte trošku spracujte. Vytvorte guľu, vložte späť do misky, zakryte opäť fóliou a vložte do chladničky zrieť približne na 6 - 8 hodín.

7Vyzreté cesto vyklopte na pracovnú dosku a vyvaľkajte na plát s výškou približne 6 mm. Vykrajujte z neho kolieska s priemerom 5 – 7 cm, s dierkou uprostred. Vyskladajte jednotlivé kolieska na pomúčenú plochu a nechajte ešte nakysnúť. 

8V hrnci alebo na panvici zohrejte olej na teplotu 180°C. Je dôležité, aby mal olej stále rovnakú teplotu. Pri vyššej teplote by donuty zostali vo vnútri surové, pri nižšej by do seba absorbovali príliš veľa oleja a boli by tak zbytočne mastné. Pri vkladaní donutov do oleja s nimi zbytočne nemanipulujte, aby sa nepoškodil ich tvar a prestali by byť nadýchané. Smažte ich maximálne po 3 kusoch, aby sa nemenila teplota oleja, a to do zlatohnedej farby. Po vytiahnutí z oleja ich nechajte ešte odkvapkať na papierových obrúskoch. 

9Malinová glazúra: maliny vložte s vodou a vanilkou do hrnčeka a 5 - 10 minút ich varte na väčšej teplote. Následne rozmixujte tak, aby sa oddelili semienka, ale nerozmixovali sa. Zmes cez sitko preceďte. Výsledná zmes nesmie byť príliš tekutá. Ak sa vám zdá riedka, vráťte ju ešte chvíľu na sporák, aby zhustla. Potom ju nechajte vychladnúť a vložte do chladničky. Vychladenú zmes následne vlejte do múčkového cukru a dôkladne premiešajte. Výsledok by nemal byť príliš tekutý, aby glazúra po donutoch nestekala dole. V opačnom prípade pridajte ešte cukor a glazúru zahustite. 

10Donuty z polovice namáčajte do glazúry, prípadne ešte dozdobte.

Dobrú chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Vanilkový struk PREMIUM
Všetky recepty s korením Vanilkový struk KLASIK

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie