Donuty:
340 ml mlieka
170 g krupicového cukru
15 g sušeného droždia
115 g masla
3 vajcia
1 lyžica vanilkového extraktu
665 g hladkej múky
potravinová fólia
500 ml rastlinného oleja na smaženie
Glazúra:
200 g mrazených malín
semienka z 1 vanilkového struku
50 ml vody
125 g múčkového cukru
lyofilizované maliny a pistácie na ozdobu
Vanilkový struk PREMIUM nakúpite tu
Vanilkový struk KLASIK nakúpite tu
1Vyberte maslo z chladničky aspoň 2 hodiny pred prípravou, aby dosiahlo izbovú teplotu.
2Zohrejte mlieko teplotu tela (cca 36°C), nesmie byť horúce! Do vlažného mlieka pridajte cukor, rozdrobte droždie a vymiešajte do hladnej zmesi.
3V miske vyšľahajte maslo do svetlej peny. Pridajte do nej vanilku a vajcia, ktoré jedno po druhom opatrne zašľahajte do zmesi.
4Následne do masla pridajte mliečnu zmes a preosiatu múku. Vypracujte spoločne do hladného pružného cesta. Nezľaknite sa, ak bude trošku vláčnejšie. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste asi 60 minút kysnúť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť.
5Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú dosku a v rukách ešte trošku spracujte. Vytvorte guľu, vložte späť do misky, zakryte opäť fóliou a vložte do chladničky zrieť približne na 6 - 8 hodín.
7Vyzreté cesto vyklopte na pracovnú dosku a vyvaľkajte na plát s výškou približne 6 mm. Vykrajujte z neho kolieska s priemerom 5 – 7 cm, s dierkou uprostred. Vyskladajte jednotlivé kolieska na pomúčenú plochu a nechajte ešte nakysnúť.
8V hrnci alebo na panvici zohrejte olej na teplotu 180°C. Je dôležité, aby mal olej stále rovnakú teplotu. Pri vyššej teplote by donuty zostali vo vnútri surové, pri nižšej by do seba absorbovali príliš veľa oleja a boli by tak zbytočne mastné. Pri vkladaní donutov do oleja s nimi zbytočne nemanipulujte, aby sa nepoškodil ich tvar a prestali by byť nadýchané. Smažte ich maximálne po 3 kusoch, aby sa nemenila teplota oleja, a to do zlatohnedej farby. Po vytiahnutí z oleja ich nechajte ešte odkvapkať na papierových obrúskoch.
9Malinová glazúra: maliny vložte s vodou a vanilkou do hrnčeka a 5 - 10 minút ich varte na väčšej teplote. Následne rozmixujte tak, aby sa oddelili semienka, ale nerozmixovali sa. Zmes cez sitko preceďte. Výsledná zmes nesmie byť príliš tekutá. Ak sa vám zdá riedka, vráťte ju ešte chvíľu na sporák, aby zhustla. Potom ju nechajte vychladnúť a vložte do chladničky. Vychladenú zmes následne vlejte do múčkového cukru a dôkladne premiešajte. Výsledok by nemal byť príliš tekutý, aby glazúra po donutoch nestekala dole. V opačnom prípade pridajte ešte cukor a glazúru zahustite.
10Donuty z polovice namáčajte do glazúry, prípadne ešte dozdobte.
Dobrú chuť :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.