Recepty

🇮🇹 Domáce cestoviny

 Domácí těstoviny

počet osôb
4

čas prípravy
40 min. príprava
30 minut Odležanie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Základní recepty

Potrebujeme

400 g hladkej múky (najlepšie typ 00)
4 vajíčka
štipka soli
voda podľa potreby (asi 2 lyžice)

múka na podsypávanie
potravinárskafólia

Postup prípravy

1Múku vysypte na val / plochu a utvorte uprostred jamku. Do jamky vyklepte vajíčka a pridajte štipku soli. Zmes spracujte rukami na hladké cesto. Chce to trochu vytrvalosti a sily. Pokiaľ sa vám cesto zdá suché, podľa potreby pridajte vodu. Výsledkom by malo byť kompaktné hladké pružné cesto, čo sa nebude drobiť. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na 30 minút odpočívať do chladničky.

2Oddýchnuté cesto vyberte z chladničky a rozdeľte na 4 časti. Všetky časti, s ktorými teraz nebudete pracovať znova zabaľte do fólie - cesto má tendenciu veľmi rýchlo schnúť, tomu sa dá predísť pokiaľ dáte do cesta 1 - 2 lyžice olivového oleja, také cesto je ale určené k okamžitej spotrebe, nie k sušeniu cestovín do zásoby. 

3Z cesta vytvorte silnejšiu placku, ktorou začnete váľať na tenšie - buďto ručne válčekom, alebo v strojčeku na cestoviny. Cesto vyváľajte do takej hrúbky, aby trochu presvítalo cez prsty.

4Plát cesta spracujte na cestoviny podľa svojho výberu - krájajte, plňte a zlepujte... Hotové cestoviny hneď poriadne presypte múkou, aby sa nezlepovali medzi sebou. V prípade sušenia cestovín do zásoby ich rozprestrite a sušte pri izbovej teplote, skladujte vo vzduchotesnom pohári. Cestoviny potom varte vo vriacej vode 2 - 3 minúty, na tzv. al dente.

Dobrú chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet


Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie