400 g hladkej múky (najlepšie typ 00)
4 vajíčka
štipka soli
voda podľa potreby (asi 2 lyžice)
múka na podsypávanie
potravinárskafólia
1Múku vysypte na val / plochu a utvorte uprostred jamku. Do jamky vyklepte vajíčka a pridajte štipku soli. Zmes spracujte rukami na hladké cesto. Chce to trochu vytrvalosti a sily. Pokiaľ sa vám cesto zdá suché, podľa potreby pridajte vodu. Výsledkom by malo byť kompaktné hladké pružné cesto, čo sa nebude drobiť. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na 30 minút odpočívať do chladničky.
2Oddýchnuté cesto vyberte z chladničky a rozdeľte na 4 časti. Všetky časti, s ktorými teraz nebudete pracovať znova zabaľte do fólie - cesto má tendenciu veľmi rýchlo schnúť, tomu sa dá predísť pokiaľ dáte do cesta 1 - 2 lyžice olivového oleja, také cesto je ale určené k okamžitej spotrebe, nie k sušeniu cestovín do zásoby.
3Z cesta vytvorte silnejšiu placku, ktorou začnete váľať na tenšie - buďto ručne válčekom, alebo v strojčeku na cestoviny. Cesto vyváľajte do takej hrúbky, aby trochu presvítalo cez prsty.
4Plát cesta spracujte na cestoviny podľa svojho výberu - krájajte, plňte a zlepujte... Hotové cestoviny hneď poriadne presypte múkou, aby sa nezlepovali medzi sebou. V prípade sušenia cestovín do zásoby ich rozprestrite a sušte pri izbovej teplote, skladujte vo vzduchotesnom pohári. Cestoviny potom varte vo vriacej vode 2 - 3 minúty, na tzv. al dente.
Dobrú chuť :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.