Recepty

Diviak so šípkovou omáčkou a hrnčekovým knedlíkom so slivkami

Divočák se šípkovou omáčkou a hrnkovým knedlíkem se švestkami

počet osôb
4

čas prípravy
20 min. príprava
3 hodiny pečenie
15 minut dokončenie omáčky

obtiažnosť
střední

druh jedla
Zvěřina

Potrebujeme

1,5 kg stehna z diviaka
2 mrkvy
2 petržleny
4 stredné cibule
1 ČL korenia ZVERINA
1 ČL korenia SVIEČKOVÁ & NA SMOTANE
2 PL plnotučnej horčice
2 PL slivkového lekváru
4 PL šípkového džemu, pyré alebo marmelády
1 kelímok smotany na šľahanie
mlieko
2 citróny
2 dcl suchého červeného vína
slanina
soľ

Hrnčekové knedlíky
200 g polohrubej múky
50 g detskej krupice
2 dcl mlieka
0,5 dcl vody
hrsť sušených sliviek
2 vajcia
4 ks bieleho toustového chleba
1 ČL soli
maslo na vymastenie hrnčekov

Zverina nakúpite tu
Sviečková & Na smotane nakúpite tu

Postup prípravy

DEŇ PRVÝ

1Mäso zbavte blán a prebytočného tuku. Slaninu nakrájajte na asi centimetrové rezance, prešpikujte s ňou mäso. Mäso posoľte hrsťou soli a votrite korenie ZVERINA.

2Cibuľu nakrájajte nahrubo, zeleninu nakrájajte na kocky a dajte do pekáča. Premiešajte cibuľu so zeleninou, mäso vložte do pekáča, prekryjte zeleninou a zalejte červeným vínom.

DEŇ DRUHÝ

3Rozohreje panvicu, mäso prudko opečte zo všetkých strán a dajte späť do pekáča.

4V medzitým v hrnci začnite restovať slaninu nakrájanú na kocky. Na opečenej slanine orestujte zeleninu s cibuľou do zlata. Potom pridajte šípkový džem, slivkový lekvár, horčicu, víno z pekáča, citrón nakrájaný na štvrťky a korenie SVIEČKOVÁ & NA SMOTANE.

5Orestovanú zeleninu nasypte na mäso v pekáči a prilejte 2 hrnčeky vody. Porom priklopte vrchnákom a duste v rúre na 140 °C do mäkka. 

6Keď je mäso mäkké, pečenú zeleninu vložte do hrnca. Citróny vytiahnite, prilejte mlieko, šľahačku, citrónovú štavu. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérom úplne do hladka, zrieďte mliekom na požadovanú hustotu omáčky.

7Omáčku priveďte do varu, vypnite a nechajte ešte niekoľko minút odstáť. Znova dochuťte do sladko-kyslej chuti (cukor, citrón).

Hrnčekové knedlíky so slivkami

8Toustový chlieb nakrájajte na malé kocky a dajte na pár minút do horúcej rúry vysušiť. Slivky nakrájajte na malé kocky. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a mlieko s vodou rozšľahajte so žĺtkom a prelejte do väčšej misy.

9Pridajte do tekutiny múku, krupicu, soľ, nakrájané slivky, kocky toustového chleba. Opatrne vmiešajte sneh a nechajte chvíľu odpočinúť.

10Hrnčeky valcovitého tvaru vymažte maslom a do dvoch tretín ich naplňte hmotou. Dajte variť prikryté alobalom a tak, aby boli do polovice ponorené vo vode. Prikryjte prikrývkou a varte len na miernom plameni asi 35 minút.

11Po uvarení nechajte knedlíky trochu vychladnúť a pomocou noža ich uvoľnite od okrajov a vyklopte.

12Mäso nakrájajte na tenké plátky a podávajte s omáčkou a hrnčekovým knedlíkom so slivkami.

Jedno z najlepších klasických zverinových jedál vôbec. Mäso môžete nahradiť aj iným druhom zveriny, prípadne hovädzím. Vyskúšajte a nebudete ľutovať.

Dobrú chuť praje Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Zverina
Všetky recepty s korením Sviečková & Na smotane

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie