250 g červenej šošovice
1 väčšia cibuľa
2 mrkvy
1 čerstvý fenikel
1/2 l kokosového alebo mandľového mlieka
2 lyžičky korenia Strukovinky od Silvinky
makový olej
mandle
soľ
toustový chlieb na krutóny
maslo
1Cibuľu nakrájajte na drobno, mrkvu na kolieska, fenikel na tenké plátky. Mandle opražte na suchej horkej panvici. Toustový chleba nakrájajte na kocky, opražte ho na masle a nechajte vychladnúť. Šošovicu zalejte vriacou vodou a nechajte napučať.
2V panvici na kvapke makového oleja začnite pražiť cibuľu, fenikel a nakoniec pridajte mrkvu. Pražte, pokiaľ nie je mrkva zlatá. Pridajte šošovicu aj s tekutinou, prisypte korenie Strukovinky od Silvinky. Zalejte kokosovým alebo mandľovým mliekom, osoľte, dobre premiešajte a prelejte do zapekacej misky alebo pekáča.
3Dajte do vyhriatej rúry na 160 °C a pečte s priklopeným vekom cca 25 minút.
4Po upečení prelejte do hrnca a kuchynským tyčovým mixérom pečenú polievku rozmixujte do hladka. Hrnčekom vody dorieďte do požadovanej polievkovo-krémovej konzistencie, poprípade ešte môžete zjemniť kúskom masla.
5. Podávajte v miske alebo v hlbokom tanieri. Posypte praženými mandľami, krutónmi a všetko ešte ľahko polejte makovým olejom.
Skvelá výdatná polievka nie len pre deti. Kombinácia červenej šošovice, feniklu, maku a mandlí je absolútne úžasná.
Tip: Ako slávnostnú variantu môžete miesto mandlí použiť ľahko opražený biely mak.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.