1 kg mäsa z daniela (najlepšie plece alebo stehno)
2 cibule
2 mrkvy
2 petržleny
2 ČL korenia FRANCÚZSKA ZMES ŽANET
1 ČL korenia ZVERINA
2 dcl suchého červeného vína
hrsť brusníc
1 menšia plechovka paradajkového pretlaku
1 detský perník s akoukoľvek príchuťou
soľ
masť
1Mäso zbavte blán a zeleninu očistite. Zeleninu a cibuľu nakrájajte na kolieska, mäso na menšie prúžky a perník na kocky.
2V hrnci na horúcej masti prudko opečte mäso a odložte ho bokom. Do hrnca znovu pridajte kúsok masti a orestujte na ňom cibuľu, mrkvu a petržlen dozlata.
3Do hrnca so zeleninou pridajte mäso, prilejte červené víno, pridajte soľ, korenie, pretlak, brusnice a nechajte víno odpariť. Potom dolejte trochu vody alebo vývaru a duste mäso do mäkka. V priebehu varenia vodu alebo vývar stále dolievajte.
4Keď je mäso mäkké, pridajte nakrájaný perník a tým ragú zahustíte. Varte ešte asi 10 minút a potom vypnite.
Podávajte s chlebom alebo s krupicovými či ryžovými nokami.
Ragú je starý francúzsky pomaly varený pokrm z mäsa, zeleniny a ovocia s výraznou chuťou korenia. Celkom málo pripravované jedlo, ale pri dobrej úprave je francúzsky "ragout" skvelým gurmánskym zážitkom. Vyskúšajte zverinu upraviť trochu inak než guláš a budete nadšení.
Dobrú chuť! Davídek
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.