Recepty

Čokoládová tortička s hruškami

Čokoládový dortík s hruškami

počet osôb
8

čas prípravy
30 min. príprava
50 min. pečenie
2 hod. tuhnutie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Dorty

Potrebujeme

Korpus:
220 g masla (zmäknutého)
160 g trstinového cukru
4 vajcia
50 g vysokopercentnej čokolády
250 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
troška soli
20 g holandského kakaa
80 ml mlieka

Varené hrušky:
4 stredne zrelé hrušky
1 VANILKOVÝ STRUK
125 g múčkového cukru
voda (také množstvo, aby boli hrušky v hrnci úplne celé ponorené vo vode)

Čokoládová ganache:
140 g vysokopercentnej čokolády
140 ml smotany na varenie
2 PL vody

Vanilkový struk PREMIUM nakúpite tu
Vanilkový struk KLASIK nakúpite tu

Postup prípravy

1Najskôr si pripravte hrušky. Očistite a zbavte ich šupky. Odporúčame ich nechať v celku. Ak by ste sa rozhodli vykrojiť jadrovník, budú sa hrušky horšie skladať do formy. Nemusíte sa báť, vnútro krásne zmäkne. Hrušky vložte do malého hrnca a zalejte vodou zmiešanou s múčkovým cukrom a zrniečkami z vanilkového struku tak, aby boli celé ponorené. Keď sa voda začne variť, povarte hrušky cca 15 minút. Potom ich vyberte z vody a nechajte vychladnúť. 

Tip: zvyšok vanilkového struku nevyhadzujte. Naložte ho do vodky a urobte si vanilkový extrakt. Keď vám pri ďalšom varení zostane ďalšia vanilka, pridajte ju do pohára s vodkou a pôvodnou vanilkou. 

2Zohrejte rúru na teplotu 180 °C.

3Maslo s cukrom šľahajte niekoľko minút, cca 10 minút. Pridajte vajce, jedno po druhom, a to bez toho, aby ste ich príliš vyšľahali. Následne pridajte rozpustenú čokoládu, ktorá má byť tekutá, ale nie príliš horúca. 

4Do inej misy preosejte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Pripravenú zmes pridávajte striedavo s mliekom k vajíčkam, čokoláde a maslu.

5Formu (veľkosti 26x10x8 cm) potrite maslom a vysteľte papierom na pečenie.  

6Naukladajte hrušky do formy tak, aby boli vedľa seba v rade. Okolo nich (najskôr pomocou malej lyžičky) nalejte cesto tak, aby v ňom boli hrušky celé ponorené. Nemajte strach, že je cesto také husté. Tak to má byť. Cesto je husté preto, aby udržalo hrušky na mieste počas celej doby pečenia. 

7Vložte do rúry a pečte cca 50 minút. Stav tortičky môžete vyskúšať pomocou špáradla, či je dokonale upečená. Snažte sa špáradlo zapichnúť čo najbližšie stredu, ale tak, aby ste nepichli do hrušky. Hotovú tortičku nechajte vychladnúť, najlepšia priamo vo forme. 

8Pripravte čokoládovú ganache. Do zohriatej smotany (musí byť horúca, ale nesmie sa variť) nalámte čokoládu a za stáleho miešania nechajte rozpustiť. Pridajte 2 lyžice vody, premiešajte a je to. Ganache by mala mať skôr tekutú formu. 

9Hotovú ganache nalejte na vychladnutú tortu a dajte ju aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby poleva poriadne stuhla. 

Dobrú chuť :) A pozor! Táto tortička je veľmi návyková :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Vanilkový struk PREMIUM
Všetky recepty s korením Vanilkový struk KLASIK

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie