1 stredne veľký hrnček zelenej nebo veľkozrnej šošovice cca 350 g
2 väčšie cibule
masť
hladká múka
1 ČL Balkanská čubrica alebo Saturejka
bobkový list
vinný ocot
cukor
soľ
Strukovinky od Silvinky nakúpite tu
Bobkový list celý nakúpite tu
Bobkový list mletý nakúpite tu
1Šošovicu nasypte do hrnca, zalejte 3 hrnčekmi studenej vody, pomaly doveďte do varu. Varte asi 5 minút a potom vodu zlejte.
2Nalejte ďalšie 3 hrnčeky studenej vody, pridajte korenie, štipku soli a varte do mäkka. Asi 45 minút.
3Cibuľu nasekajte nahrubo. Na masti upečte do zlata. Časť orestovanej cibule si odložte bokom.Do zbytku horúcej masti s cibuľou vmiešajte 3 PL hladkej múky a restujte do zlata. Potom priamo do zápražky sceďte vodu z varenej šošovice a všetko vymiešajte do hladka. Varte ešte cca 15 minút a potom do nej späť vráťte uvarenú šošovicu.
4Vytiahnite bobkové listy, dochuťte 2-3 lyžicami vinného octu, cukrom podľa chuti, dosoľte a nechajte 10 minút odpočinúť.
Šošovicu posypte cibuľkou a podávajte s opečenou klobásou, párkom, domácou sekanou alebo len s vajíčkom a chlebom. Inak je to skvelý novoročný pokrm s vareným údeným mäsom.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.