Recepty

Citrónovo - maková torta

Citronovo - makový dort

počet osôb
12

čas prípravy
180 min. príprava
75 min Pečenie
2 hod Odležanie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Dezerty

Potrebujeme

Korpus:
185 g krupicového cukru
125 g masla izbovej teploty
100 ml slnečnicového oleja
nastrúhaná kôra z 3 bio citrónov
4 vajcia vel. M
50 horúcej vody
230 g bezlepkovej múky (použila som Nomix)
2 lyžičky bezsulfátového prášku do pečiva
75 g jemne mletých bezlepkových ovesných vločiek
30 g celého maku

Sirup:
150 g krupicového cukru
100 ml citrónovej šťavy

Krém:
350 g krémového syra
2 - 3 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
150 ml smotany na šľahanie

Citrónová kôra mletá nakúpite tu

Postup prípravy

1Všetky suroviny na korpus vytiahnite z chladničky aspoň 2 hodiny vopred, aby mali izbovú teplotu.

2Rúru rozohrejte na 165°C a tortovú formu s priemerom 18cm vyložte papierom na pečenie. Papier by mal boky formy presahovať aspoň o 3 cm.

3V miske vyšľahajte cukor, zmäknuté maslo, olej a citrónovú kôru do peny. Potom po jednom zašľahajte vajcia. Tenkým pramienkom do nadýchanej svetlej zmesi prilievajte horúcu vodu a ešte pol minútky šľahajte.

4Múku, aj prášok do pečiva prisypte do tekutej zmesi a pomaly rozmiešajte.

5Ovesné vločky a mak pridajte do cesta ako posledné a opäť zľahka premiešajte, najlepšie ručne pomocou stierky.

6Cesto nalejte do formy a pečte asi 70 - 80 minút. Radšej cesto pred vytiahnutím z rúry vyskúšajte špajlou, musí byť suchá. Potom nechajte korpus poriadne vychladnúť, kľudne aj cez noc.

7Citronový sirup: do hrnca dajte cukor a citrónovú šťavu. Zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom nechajte vychladnúť.

8Krém: krémový syr vyšľahajte s cukrom, aby v ňom neboli hrudky, trvá to pár minút. Potom pridajte smotanu a šľahajte do ideálnej konzistencie.

9Skladanie torty: vychladnutý korpus rozrežte na 3 časti. Spodnú časť umiestnite na servírovací stojan/tanier a polejte asi tromi lyžicami sirupu, aby pekne nasiakol po celej ploche. Potrite korpus tretinou krému a priklopte ďalšou časťou korpusu. Postup opakujte a takto poskladajte celú tortu. Hotovú tortu nechajte aspoň 2 hodiny chladiť v chladničke, najlepšie však cez noc.

Pred podávaním tortu ozdobte a potom sa do nej konečne pusťte! :)) 


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Citrónová kôra mletá

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie