Recepty

Cigánska pečienka

Cigánská pečienka

počet osôb
6

čas prípravy
10 min. príprava
30 min. príprava pokrmu

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Davídkovy speciality

Potrebujeme

1 kg bravčovej krkovice
2 lyžice plnotučnej horčice
2 lyžice zmesi Živánska
1 lyžička Drvenej rasce
3 stredné cibule
1 dcl plnotučného mlieka
slnečnicový olej
6 veľkých žemlí
soľ

Živánska, cigánska nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu

Postup prípravy

DEŇ PRVÝ

1Mäso zbavte tuku, nakrájajte na cca 150g plátky, posoľte a vyklepte na tenko. Posypte zmesou Živánska a potrite horčicou. Naskladajte do misky, zalejte mliekom a nechajte v chladničke do druhého dňa.

DEŇ DRUHÝ

2Na kvapke oleja začnite restovať nahrubo nakrájanú cibuľu a restujte do zmäknutia. Pridajte štipku soli a rasce a odstavte.

3Na rozpálenom oleji zatiahnite plátky mäsa a potom stiahnite plameň. Pomaly dopekajte, pokiaľ mäso nezmäkne. Potom na neho nasypte karamelizovanú cibuľu a ešte chvíľu pečte spoločne. Potom odstavte.

4Žemle rozkrojte na polovicu ako na burger a chvíľu ich pečte na horkej suchej panvici. Žemle potrite horčicou, položte na ne mäso s cibuľou a preložte druhou opečenou žemľou.

Cigánska pečienka je jedným z najznámejších slovenských jedál na jarmokoch, každý Slovák ju pozná a robí si ju podľa seba. Základ je stále rovnaký - mäso, žemľa, cibuľa a horčica. Proste taký slovenský burger.

Dobrú chuť praje Davídek!


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Živánska, cigánska
Všetky recepty s korením Rasca česká drvená

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie