Na cesto:
500 g hladkej múky
250 ml mlieka
1 veľké vajce
štipka mletého korenia
1 lyžička soli
1 lyžica cukru
60 g masla, rozpustené a ochladené
30 g čerstvého droždia alebo 15 g sušeného droždia
1 rozšlahané vajce s 1 polievkovou lyžicou vody na potretie
Na náplň:
2 veľké cibule nakrájané na hrubé kocky
3 lyžice maku
2 lyžice oleja
1 lyžička soli
Cibuľové koláčiky s makom sú tradičným pečivom z poľského Lublinu. Sú výborné aj na druhý deň ohriate v mikrovlnke.
Náplň
1Cibuľu nakrájate na hrubé kocky a restujete ju cca 1-2 minúty. Zmiešajte s makom, olejom, soľou a korením. A ešte 2 - 3 minúty orestujte.
2Zmes dajte do pohára a vložte na noc do chladničky.
Cesto
1Múku zmiešajte so suchým droždim (s čerstvým, najskôr pripravte kvások). Pridajte múku, soľ a cukor. Rozmiešajte vajce v mlieku a pridajte do cesta. Nakoniec pridajte rozpustené maslo. Cesto mieste tak dlho, aby bolo mäkké a pružné.
2Vytvorte z cesta guľu a dajte do múkou vysypanej misky. Cesto položte na teplé miesto, prikryjte utierkou a nechajte nakysnúť, aby zdvojnásobilo objem (potrvá to asi 1,5 hodiny).
3Po nakysnutí cesto rozdeľte na 12 rovnakých dielov (každý diel približne 70 g) a vytvorte z cesta guličky. Potom valčekom alebo rukami vytvarujte placky s priemerom 10-12 cm.
4Položte ich na plech s pečiacím papierom a dajte cibuľovo-makovú náplň do stredu. Plech prikryjte utierkou a nechajte 45-60 minút nakysnúť. Tesne pred pečením potrite hrany vajcom zmiešaným s 1 polievkovou lyžicou vody.
5Pečte pri teplote 180 °C po dobu 20-25 minút.
Prajeme dobrú chuť.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.