Recepty

Choux so smotanovým krémom a lemon curd

 Choux se smetanovým krémem a lemon curd

počet osôb
12

čas prípravy
75 min. príprava
23 min. pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Dezerty

Potrebujeme

Na cca 12 ks

Chrumkavé cesto:
45 g hladkej mouky
40 g masla
45 g trstinového cukru

Odpaľované cesto:
60 ml vody
60 ml mlieka
55 g masla izbovej teploty
štipka soli
70 g hladkej múky
2 - 3 celé vajcia

Lemon curd:
3 - 4 žĺtky (podľa veľkosti)
70 g krupicového cukru
6 PL citrónovej šťavy
kôra z 2 citrónov (nastrúhaná najemno)
50 g masla (v izbovej teplote)

Krém:
250 g mascarpone
125 g ricotty
125 g tvarohu v kelímku
2 - 3 lyžice smotany na šľahanie
1 - 2 lyžice citrónovej šťavy
5 lyžíc práškového cukru (podľa chuti)
1/2 vanilkového struku

200 g 33% alebo 40% smotany na šľahanie (1 kelímok)
práškový cukor na posypanie

Vanilkový struk PREMIUM nakúpite tu
Vanilkový struk KLASIK nakúpite tu

Postup prípravy

1Rozohrejte rúru na 200 °C. Pripravte si plech a vyložte ho papierom na pečenie, na ktorý si zo spodnej strany nakreslite pomocou guľatého vykrajovátka kolieska s priemerom cca 4 cm. Medzi jednotlivými kolieskami si nechajte veľké rozostupy.

2Pripravte si lemon curd. Recept nájdete TU.

3Potom si pripravte cukrové cesto: v mise zmiešajte všetky suroviny, poriadne ich prepojte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na chvíľu odležať do chladničky.

4Medzitým urobte odpaľované cesto: do hrnca nalejte mlieko, vodu, pridajte maslo a štipku soli. Zmes priveďte do varu a potom odstavte z ohňa. Do zmesi pridajte múku, poriadne premiešajte a vráťte späť. Cesto sa začne pomaly odpaľovať, musíte stále miešať. Celý proces trvá asi 2 až 3 minúty. Cesto by sa malo odlepovať od strán hrnca.

5Nachystané odpaľované cesto dajte do kuchynského robota (prípadne môžete použiť aj ručný šľahač) s K-metlou a začnite ho prešľahávať. Vďaka tomu cesto rýchlejšie vychladne. Akonáhle už cesto nieje horúce, pomaly pridávajte rozšľahané vajcia a stále mixujte. Cesto by sa malo po prepojení všetkých ingrediencí naťahovať a byť lepivé. Odpaľovaným cestom naplňte cukrársky sáčok, použijte hladkú guľatú špičku a nastriekajte ho na plech na pripravené kolieska. Ideálne je držať sáčok tak, aby bola špička asi 1 cm nad povrchom a potom sáčok pri vytlačovaní cesta pomaly dvýhajte. Mali by ste vytvoriť guľaté "bochníky" so špičkou hore uprostred.

6Z chladničky vyberte druhé cesto a nechajte ho trochu povoliť. Potom ho vložte medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkajte ho na plát hrubý približne 3 mm. Z cesta vykrajujte rovnakým guľatým vykrajovátkom, ktoré ste už použili, kolieska. Celý plát takto dajte ešte na chvíľu do chladničky, aby cesto opäť stuhlo. Po pár minútach ho vyberte, kolieska podberte a dajte ich na nachystané odpaľované cesto (do stredu).

7Dajte do rúry a pečte asi 3 minúty. Následne stiahnite teplotu na 180 °C a pečte ďalších 20 minút. Choux by mali byť guľaté, krásne nadýchané a zlaté. Nechajte vychladnúť.

8Pripravte si krém: všetky ingrediencie dajte do misy a dôkladne premiešajte, aby sa spojili. Ideálne je to urobiť ručne, aby sa vám krém nezrazil. Cukor dajte podľa chuti - niekto má rád viac sladké, niekto menej.

9Vyšľahajte šľahačku.

10Hotové choux rozrežte v hornej tretine, naplňte ich lemon curd a krémom (opäť použijte cukrársky sáčok). Na krém nastriekajte vyšľahanú šľahačku a na vrch položte odrezaný kúsok cesta. Na záver trochu posypte práškovým cukrom.

Tento recept vyzerá na prvý pohľad veľmi zložito, ale verte, že to taká veda nieje a veľmi si na týchto zlatých kopčekoch pochutnáte. :) Plniť ich môžete čímkoľvek, na čo máte práve chuť.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Vanilkový struk PREMIUM
Všetky recepty s korením Vanilkový struk KLASIK

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie