1 kg surových zemiakov
pol kila hrubej múky
1 vajce
kefír alebo kyslé mlieko
1 lyžica korenia Zemiačik
soľ
cibuľa
slanina
1Nakrájanú slaninu aj cibuľku orestujte na panvici dozlata.
2Zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle na tenké rezance. Nechajte odkvapkať v sitku, pridajte korenie, soľ, vajce, kyslé mlieko (kefír) a múku. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
3Dajte variť vodu do veľkého hrnca, pridajte lyžičku soli. Polievkovou lyžicou tvorte väčšie halušky a po jednom vkladajte do vriacej vody. Keď halušky vyplávajú hore, nechajte ich ešte 2 minúty variť, cca 12 minút, poľa množstva v hrnci. Potom ich vyberte a nechajte odkvapkať.
4Podávajte s opraženou cibuľkou a slaninkou.
Pravá klasika od babky. Pravý originál je samozrejme bez korenia. Chlpaté halušky však môžete podávať ako skvelú prílohu k pečenému bravčovému mäsu, kačke alebo len s uvarenou kyslou kapustou.
Tip od Davídka. Chlpaté halušky varím moderným spôsobom v parnom hrnci. Myslím si, že úspešne konkurujú tým od mojej babičky.
Dobrú chuť.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.