Cesto:
1/2 kocky čerstvého droždia
250 ml mlieka
60 g krupicového cukru
500 g hladkej múky
soľ
sušená citrónová kôra (alebo nastrúhaná kôra z 1 citróna)
mletá vanilka pre vôňu
1/4 kocky masla (cca 60 g rozpusteného)
1 žĺtok
rum na vôňu (podľa chuti - nemusí byť)
Na potretie buchiet:
3 lyžice rumu
1 lyžica práškového cukru
2 lyžice horúcej vody
Náplň:
slivkový lekvár
maslo na vymastenie pekáča
práškový cukor na poprášenie buchiet
Citrónová kôra mletá nakúpite tu
Vanilkový struk PREMIUM nakúpite tu
Vanilkový struk KLASIK nakúpite tu
1. Do hrnca nalejte mlieko a ohrejte ho tak, aby malo približne telesnú teplotu (nesmie byť horúce). Stiahnite z plameňa. Do mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru, premiešajte, a nechajte kvások nakysnúť.
2. Do väčšej misy preosejte múku spolu so soľou. Pridajte žĺtok, zbytok cukru, vanilku, rozpustené maslo (nemalo by byť veľmi teplé), kvások a prípadne rum. Vypracujte hladké cesto. Tesne pred koncom miešania pridajte citrónovú kôru, a zľahka ju zapracujte do cesta. Vzniknutý bochník poprášte hladkou múkou, misu zakryte utierkou, dajte ju na teplé miesto, a cesto nechajte cca 1 hodinu kysnúť.
3Z cesta vyvaľkajte približne centimetrový plát a rozkrájajte ho na cca päťcentimetrové štvorce. Každý štvorec potrite lekvárom, a vytvarujte z nich buchty. Lekvár by nemal z cesta nikde vytekať. Pekáč vymažte hrubou vrstvou masla, naukladajte do neho buchty vedľa seba tak, aby bol spoj cesta na dne pekáča. Zároveň medzi nimi nechajte priestor, a nechajte ich ešte asi 1/2 hodinu kysnúť.
4Potom ich dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °C. Asi po 10 minútach znížte teplotu na 180 °C, a nechajte buchty dopiecť do zlata, 10 až 15 minút.
5Rum zmiešajte s práškovým cukrom a horúcou vodou, a touto zmesou potrite ešte horúce buchty.
6Akonáhle buchty vychladnú, poprášte ich práškovým cukrom a môžete podávať.
Dobrú chuť! :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.