1/2 kg ryže na rizotto
300 g kalamárov
1 dcl bieleho alebo ružového vína
2 l vývaru z rýb alvyebo 2 l vody a 1/2 ČL NESOLDÍKA
1 väčšia červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1/2 ČL LEMON PEPPERU
4 PL masla
3 PL sépiového inkoustu
nastrúhaný syr Paški alebo Parmezán
soľ
1.Kalamáre očistite a nakrájajte na kolieska. Cibuľu a cesnak olúpte a nasekajte na jemno.
2Vo väčšej panvici zmiešajte 2 litre vody s vínom, NESOLDÍKOM a sépiovým inkoustom. Priveďte do varu a povarte vývar asi 15 minút. Potom sceďte a odstavte. Alebo použijte hotový rybací vývar.
3Na kvapke oleja začnite restovať cibuľu s cesnakom. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte maslo, kalamáre a ďalej restujte. Asi po 5 minútach pridajte ryžu, korenie LEMON PEPPER, osoľte a začnite podlievať pripraveným čiernym vývarom s vínom.
4Varte a podlievajte tak dlho, kým ryža nebude mäkká. Tesne pred dovarením pridajte do rizota nastrúhaný syr, 2 PL masla, dosoľte podľa chuti a nechajte ešte aspoň 10 minút odpočinúť prikryté prikrývkou.
5Podávajte v hlbokých tanieroch s kvalitným ružovým vínom. Na záver ešte jedlo ozdobte hoblinkami syra a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Nech to vyzerá nezvyčajne, ale čierne rizotto je veľmi obľúbené v chorvátskej kuchyni. Spôsobov, ako ho pripraviť, je mnoho. Stredomorie je veľké a každá kuchyňa ho pripravuje odlišne. Tento recept patrí k tým jednoduchším a hlavne skvele chutí. Možností, aké plody mora použijete, je viac. Kalamáre sú pre mňa osobne tou najlepšou voľbou. Urobte si občas radosť a uvarte si úplne nezvyčajné, reprezentatívne jedlo. A práve čierne rizotto do tejto kategórie patrí.
Prajem vám dobrú chuť! Davidek
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.