Recepty

Bylinková polievka z bielej špargle

Bylinková polévka z bílého chřestu

počet osôb
4

čas prípravy
40 min. príprava

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Polévky

Potrebujeme

500 g bielej špargle
1 - 2 šalotky
50 g masla
2 lyžice olivového oleja
200 ml smotany
800 ml zeleninového / kuracieho vývaru
soľ
biele korenie
muškátový oriešok
lyžička koreniacej zmesi Detské bylinky Eliška

pesto
sekané mandle, alebo pínie na posypanie

Detské bylinky Eliška nakúpite tu
Muškátový oriešok celý nakúpite tu
Muškátový oriešok mletý nakúpite tu
Korenie biele mleté nakúpite tu

Postup prípravy

1Zo špargle odkrojte drevnaté konce. Väčšinou stačí 2 – 3 cm, to jednoducho zistíte, keď špargľu v mieste ochutnáte. Umyte ju, osušte a ošúpte pomocou škrabky. Začnite pod hlavičkou a pokračujte  až k reznej strane.

2Šupky a drevnaté konce vložte do vývaru a povarte asi 30 minút. Pokiaľ si vývar pripravujete čerstvý, použite ho rovno do základu. Dosiahnete tak intenzívnejšej špargľovej, sladkej chuti.

3Z ošúpanej špargle odkrojte hlavičky a ponechajte ich na neskoršie použitie. Zvyšok nakrájajte na rovnako veľké kúsky (veľké asi 1 cm). Šalotku nakrájajte na jemno.

4V hrnci rozohrejte maslo s olivovým olejom a pridajte špargľu. Restujte ju asi 5 minút na strednom až vyššom plameni, potom pridajte šalotku. Až bude šalotka do mäkka (pozor, špargľa by mala byť trošku do zlata- viac nie, aby sme zachovali bielu farbu), prilejte vývar, pridajte štipku soli a varte asi 5 minút, pokiaľ nebude špargľa mäkká.

5Prilejte smotanu a rozmixujte buď v stolnom mixéri alebo ponorným mixérom priamo v hrnci. Až bude polievka rozmixovaná, vráťte ju do hrnca a dochuťte troškou bieleho korenia, bylinkami a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. Pokiaľ bude potreba, tak polievku ešte dosoľte. Mala by byť mierne sladká, chuťovo plná vďaka vývaru a nádherne smotanová.

6Hlavičky špargle opražte na masle na menšej panvici a môžete servírovať s polievkou.

Polievku nalejte do misiek či hlbokých tanierov, ozdobte hlavičkami zo špargle a pestom, buďto bazalkovým, alebo z medvedieho cesnaku. Výborná je polievka taktiež s topeničkami, na ktoré dáte trochu pesta.

Dobrú chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Detské bylinky Eliška
Všetky recepty s korením Muškátový oriešok celý
Všetky recepty s korením Muškátový oriešok mletý
Všetky recepty s korením Korenie biele mleté

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie