Cesto:
500 g hladkej múky
300-350 ml vlažnej vody
1 lyžička soli
slnečnicový olej podľa potreby (cca 2 dcl)
Náplň:
300 g fety
200 g tvarohu alebo krémového syru
2 vajcia
1Najprv si pripravte cesto. Do misy dajte múku, soľ, dobre premiešajte a pridajte časť vody. Začnite miešať. Každá múka inak saje, ale vaším cieľom by malo byť hladké kompaktné cesto, ale nie príliš riedke. Potom by sa pri naťahovaní hodne trhalo a neunieslo by náplň. Malo by vám stačiť 300 ml vody, ale keď tak pridajte. Toto cesto je potrebné hniesť aspoň 10 minút. Čím dlhšie tým lepšie. Pokiaľ používate robota, na záver ešte chvíľu hneťte aj ručne. Cesto bude krásne hladké a odmenou bude spoľahlivé cesto, ktoré sa bude krásne naťahovať do tenka, ale bude tvoriť pevnú blanu.
2. Hladké cesto rozdeľte na 5 rovnakých dielov a každý ešte chvíľu prepracujte. Skúste zapojiť obe ruky, v každej mať jednu guličku a o pracovnú plochu ich hniesť. Z guličiek vytvorte placky silné ako lievance. Do strednej misy nalejete približne 2 dcl slnečnicového oleja a vložte všetky placky tak, aby boli pekne obalené zo všetkých strán v oleji.
3. Teraz si pripravte náplň zmiešaním čerstvého syra alebo tvarohu, vajec a jemne rozdrobeného feta syra. Náplň by nemala byť príliš tekutá.
4Rozohrejte si trúbu na 200°C a pripravte si taktiež guľatú nádobu na pečenie. Môže to byť väčšia liatinová panvica, ale aj forma na tortu. Dobre ju vytrite olejom.
5. Teraz budete potrebovať väčšiu pracovnú plochu potretú olejom. Môže to byť kuchynská linka. Drevený povrch nie je úplne vhodný, naopak sa hodí napríklad kameň alebo imitácie kameňa, lamino, atď... Namočte si ruky v miske, kde vám odpočíva cesto naložené v oleji a tento tuk používajte aj na potieranie plochy.
6. Vezmite si jednu placku, opatrne ju začnite naťahovať od krajov najskôr v rukách a potom aj na ploche stolu. Snažte sa vytvoriť čo najtenšie blany. Môže sa kľudne blížiť aj k metru. Teraz zosilnený okraj odtrhnite alebo odrežte nožom a dajte stranou (ten už nebude k úžitku). Pokiaľ by ste ho tam nechali, vytvoril by hutné a nežiadúce časti cesta v koláči. Túto prvú vrstvu poskladajte bez náplne od krajov smerom k stredu tak, aby sa pekne vrstvili cez seba a vytvorili niekoľko vrstvový pentagon o približnom priemeru 26-30 cm (ten bude tvoriť základňu pre náplň v ďalšej vrstve). Niektorí pekári ešte vrstvy pokvapkávajú olejom, aby sa dobre oddelili, vypiekli a nespojili sa zasa v silné cesto.
7. Túto vrstvenú placku bez náplne si dajte bokom. Vezmite ďalší kúsok cesta a opäť ho natiahnite na veľkú plochu. Nezabudnite odstrániť zosilnený okraj. Do stredu položte už vytvorenú základňu, na ňu dajte štvrtinu náplne a zasa zvyšné cesto poprekladajte cez náplň. Môžete ho ešte pred tým trošku pokvapkať tukom. Na náplni sa teda vytvorí približne 5 tenkých plátkov cesta.
8. Takto pokračujte s 3 zvyšnými kúskami cesta. Napnite ich, orežte okraje, do stredu položte základ s náplňou vo vnútri, na vrch dajte ďalšiu štvrtinu náplne a tenké cesto napnite cez náplň a dajte stranou. Opäť napnite ďalšie cesto, do stredu položte naplnenú časť, atď, atď.
9Akonáhle zabalíte náplň do poslednej časti cesta, koláč presuňte do nádoby na pečenie, potrite koláč olejom a dajte piecť približne na 25 minút. Hotový koláč je pekne zlatý a môže sa rovno servírovať.
Dobrú chuť :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.