500 g polohrubej múky
1 vajce
voda cca 1dcl
soľ
Plnka
3 veľké zemiaky
125g bryndze
1 ČL korenia Zemiačik
Čierne mleté korenie
Korenie čierne mleté nakúpite tu
Pažítka nakúpite tu
Zemiačik nakúpite tu
1Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky. Vložte do osolenej vody a uvarte do mäkka.
2Zemiaky sceďte a rozmiešajte s bryndzou, s čiernym mletým korením a korením Zemiačik. Plnku nechajte vychladnúť.
3Do veľkého hrnca dajte variť vodu.
4Pripravte si cesto. Do múky pridajte soľ, vajce a postupne pridávajte vodu. Cesto dobre vypracujte. Nemalo by byť ani riedke ani husté.
5Cesto vyvaľkajte a s hrnčekom alebo pohárom vykrajujte kolieska. Zvyšky cesta môžete uvariť spolu s pirohami alebo z nich vyrobiť ďalšie kolieska.
6Do stredu kolieska dajte lyžičku plnky a cesto preložte. Okraje poriadne postláčajte aby vám plnka počas varenia z cesta nevytiekla.
7Pirohy postupne vkladajte do hrnca a občas jemne premiešajte. Hotové pirohy vyberte opatrne naberačkou s dierkami.
Pirohy poukladajte na tanier omastite slaninou alebo maslom. Posypte pažítkou alebo jarnou cibuľkou a pridajte ešte lyžicu kyslej smotany. Mňam. :) Prajeme vám dobrú chuť.
Pirohy sú tradičné slovenské jedlo. Plnka môže byť slaná ako napríklad pirohy s kapustou, mäsom či ako tie naše bryndzové. Ale môžu byť aj so sladkou plnkou ako napríklad čučoriedkové, lekvárové či tvarohové pirohy.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.