4 veľké zemiaky
cca 300g polohrubej múky
soľ
200g bryndze
200g kyslej smotany
slanina
Pažítka
1Do veľkého hrnca dajte variť osolenou vodou.
2Zemiaky očistite a nastrúhajte najemno.
3Pridajte soľ a postupne aj múku. Množstvo múky záleží od veľkosti zemiakov a množstva vody v nich. Cesto nesmie byť riedke, inak by sa halušky rozpadli. Naopak ak bude múky veľa halušky budú tvrdé.
4Keď voda zovrie, cesto vložte do sitka na halušky a pomocou varechy alebo lyžice vytvorte halušky. Občas premiešajte. Keď halušky vyplávajú (za cca 8 minút) môžete ich odstaviť. Prepláchnite studenou vodou a sceďte.
6Slaninu pokrájajte na malé kocky a dajte upiecť.
Halušky podávajte ešte teplé poliate bryndzou zmiešanou so smotanou a posypané slaninou a pažítkou alebo jarnou cibuľkou.
Halušky sú obľúbené tradičné slovenské jedlo. Varia sa skoro v každej rodine. Najlepšie sú však tie s májovou bryndzou. Poznáme už aj modernejšie verzie halušiek ako špenátové či tekvicové. Recept na halušky z tekvice hokkaido nájdete v našej kuchárke.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.