vývar
300 g hovädzích rebier alebo hrudí
300 g bravčové plece
300g údenej krkovičky
NOVÉ KORENIE
CELÉ ČIERNE KORENIE
BOBKOVÝ LIST
soľ
polievka
2 stredné mrkvy
2 menšie petržleny
štvrť zeleru
štvrť hlávky bielej kapusty
4 stredné zemiaky
2 väčšie paradajky
2 cibule
2 stredne veľké cvikly
soľ, cukor, ocot
ANÍZ
Bobkový list celý nakúpite tu
Aníz celý nakúpite tu
Nové korenie celé nakúpite tu
Korenie čierne celé nakúpite tu
1Mäso nechajte v celku. Len ho prudko opečte na rozpálenej panvici, vložte do hrnca alebo pekáča, zalejte vodou, aby bolo celkom preliaté. Osoľte a pridajte korenie, 5 guličiek čierneho korenia, 4 nového korenia a 4 bobkové listy. Zakryté pečte kým nie je mäso mäkké. Stále ho podlievajte minimálne 1 litrom vody. V podstate pečiete mäsový vývar.
2Cviklu očistite, nakrájajte na kocky. Pridajte, soľ, lyžicu octu, ANÍZ, zalejte vodou a varte do polomäkka.
3Zeleninu očištite, cibuľu a kapustu nakrájajte nadrobno, koreňovú zeleninu, zemiaky aj paradajky na kocky. V panvici na kvapke oleja začnete restovať cibuľu, koreňovú zeleninu, zemiaky a na koniec kapustu a paradajky. Keď je mäso mäkké, vývar sceďte vývar priamo do zeleniny. Dolejte vodou, varte kým nieje zelenina a zemiaky mäkké.
4Mäso nakrájajte na väčšie kocky a vložte späť do polievky. Pridajte ešte uvarenú cviklu aj s vodou v ktorej ste ju varili. Prehrejte všetko spoločne ešte niekoľko minút na miernom plameni. Dochuťte do sladko-kysla. Soľ, ocot, cukor.
Podávajte ešte s lyžicou kyslej smotany.
Boršč je vždy z minimálne 2 druhov mäsa, chuť aj farbu mu dáva cvikla, nikdy sa nezahusťuje a je veľmi vydatný a zdravý. Borščov je samozrejme veľa druhov, tento náš recept sa veľmi približuje pravému ruskému boršču. Vývar môžete samozrejme uvariť klasicky, ale pečený v rúre je omnoho silnejší a intenzívnejší.
Príprava boršču nieje zrovna najjednoduchšia, ale výsledok stojí za to.
Dobrú chuť :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.