1Kvety bazy čiernej zbierajte za slnečného počasia, najlepšie dva až tri dni po daždi. Keď sú zbavené prachu, ale zároveň už obsahujú dostatok cenného peľu. Kvety zbierajte do látkovej alebo papierovej tašky alebo košíka. V igelitovej taške by sa mohli zapariť. Bazu odporúčame zbierať ideálne niekde, kde bežne nepremávajú autá.
2Keď kvety prinesiete domov, vyberte ich z tašky (košíka) a nechajte ich chvíľku „odležať“.
3Medzitým dajte variť vodu. Keď sa prevarí, vypnite ohrev a vodu odstavte.
4Do horúcej vody dajte kvety spolu s tymianom a vylisovanou citrónovou šťavou. Nechajte macerovať 12 až 24 hodín na chladnom mieste.
5Macerát dôkladne preceďte, najlepšie cez plátno alebo staršiu utierku.
6Pridajte cukor a dajte sirup variť. Keď sa cukor rozpustí, varte zmes ešte cca cca 4 - 5 minút.
7Hotovým sirupom naplňte čisté sklenené fľaše. Po naplnení dôkladne uzavrite, ihneď ich položte na ležato a v tejto pozícii nechajte vyhladnúť.
8Sirup uchovávajte na chladnom mieste.