500 g mrazeného cesta Filo (1 balenie, 16 listov cesta)
1 hrsť nakladaných višní (bez jadierok)
1 kyslá smotana
Náplň:
4 vejcia
1 kelímok cukru
1 biely jogurt (180 ml)
1 téglik oleja
1/2 téglika strúhanky
2 - 3 téglikov mletých vlašských orechov
1 lyžička mletej škorice
Sirup:
1 a 1/2 tégliku vody
2 a 1/2 tegliku cukru
*téglik = 180ml téglik od jogurtu, ktorý je uvedený v ingredienciach
1Trúbu nahrejte na 180 °C.
2Pripravte si náplň. Vajcia vymixujte s cukrom do peny. Potom pridajte zvyšok ingrediencií a dôkladne premiešajte.
3Stredný pekáč s vyšším okrajom naolejujte a na dno položte jeden list cesta (musí pokrývať plochu pekáča), ktorý potriete vrstvou orechovej náplne. Na náplň opäť položte list cesta a potrite náplňou. Takto pokračujte, až budete mať v pekáči navrstvených 8 listov cesta potrených náplňou.
4Sceďte naložené vykôstkované višne a rovnomerne ich rozprestrite na náplň. Na višne položte list cesta, pomažte ich náplňou a pokračujte vo vrstvení. Opäť použite 8 listov cesta. Na vrchný list cesta už nedávajte náplň, ale pomažte ho tenkou vrstvou kyslej smotany.
5Baklavu opatrne rozrežte na kocky a dajte ju piecť. Pečte v nahriatej trúbe do zlata (cca 40 - 50 minút).
6Medzitým si pripravte sirup. Do hrnca dajte vodu a cukor a varte približne 5 minút na miernom plameni. Cukor sa musí rozpustiť a vznikne sirup.
7Akonáhle je baklava upečená, prelejte ju polovicou hotového sirupu tak, aby sa dostal všade a nechajte odležať, aby sa dobre vsal. Potom baklavu prelejte zvyškom sirupu (pokiaľ by sa vám zdala príliš mokrá, nemusíte použiť celé množstvo sirupu). Nechajte vychladnúť a podávajte.
Nech vám chutí! :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.