Recepty

Babičkina sviečková

Babiččina svíčková

počet osôb
6

čas prípravy
20 min. príprava
2 hodiny varenie omáčky

obtiažnosť
střední

druh jedla
Česko

Potrebujeme

1,5 kg hovädzieho zadného
5 väčších mrkiev
2 stredné cibule
2 korene petržlenu
štvrtinu zeleru
1 ČL korenia NOVÉ KORENIE CELÉ
0.5l ČL korenia ČIERNE KORENIE CELÉ
5 ks BOBKOVÉHO LISTU
2 PL plnotučnej horčice
3 PL octu
250 ml smotany na šľahanie
250 ml kyslej smotany
mlieko
maslo
2 PL hladkej múky
2 citróny
1 PL worchestru
slanina
soľ

Tymian nakúpite tu
Bobkový list celý nakúpite tu
Nové korenie celé nakúpite tu
Korenie čierne celé nakúpite tu

Postup prípravy

1Mäso zbavte blán a prebytočného tuku. Slaninu nakrájajte na asi centimetrové plátky, prešpikujte ňou mäso. Mäso posoľte hrsťou soli a votrite do neho korenie TYMIÁN. Koreňovú zeleninu očistite a nakrájajte asi na centimetrové kocky. Citrón narežte na štvrtinky.

2Cibuľu nasekajte na hrubo, dajte do pekáča a premiešajte so zeleninou. Mäso vložte do pekáča, prekryte zeleninou a nechajte odležať najlepšie do druhého dňa.

3Rozpáľte panvicu, mäso prudko zatiahnite zo všetkých strán a odložte bokom na na tanier.

4Medzi časom v hrnci na kúsku masla začnite restovať zeleninu a cibuľu do zlata. Potom pridajte ocot, citróny, cukor, horčicu, korenie a soľ. 

5Mäso vložte do hrnca k zelenine, prilejte vývar alebo vodu, tak aby bolo mäso ponorené. Duste pokiaľ nie je mäso mäkké a občas podlievajte.

6Keď je mäso mäkké, odložte ho bokom a držte v teple. Citróny a korenie vytiahnite a zeleninu prepasírujte cez jemné síto. Smotanu na šľahanie zmiešajte s múkou a mliekom a vmiešajte ju do omáčky.

7Omáčku priveďte k varu, chvíľu ju ešte varte, vypnite a nechajte ešte niekoľko minút odstáť. Dochuťte do sladko-kyslej chuti (cukor, citrón, soľ, worchester). Znova 5 minút povarte a omáčku vypnite. 

8Mäso nakrájajte na tenké plátky a podávajte s omáčkou, plátkom citrónu so smotanou, brusnicovou marmeládou a žemľovou knedľou.

Toto je recept mojej babičky Jiřinky aký poznám zo svojho detstva a myslím, že takýto poznáme asi všetci od svojich babičiek. Sviečková je samozrejme sviečková a každý si ju urobí aj tak po svojom. Farbu si môžete samozrejme regulovať množstvom mrkvy, ktorú dáte do omáčky.

Dobrú chuť praje Davídek.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Tymian
Všetky recepty s korením Bobkový list celý
Všetky recepty s korením Nové korenie celé
Všetky recepty s korením Korenie čierne celé

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie